Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 15 octombrie 2019, ora 17:00
Termenii de Referință, Formularul de Aplicare, Modelul de Buget și Strategia de Comunicare pentru Schimbarea Socială și de Comportament: Primii Pași Necesari pentru a Preveni Violența Bazată pe Gen în Republica Moldova (CSSC) pot fi descărcate mai jos.
Reieșind din studiile existente, locul pe care îl au femeile și bărbații în societate este puternic indus și perpetuat. Modul în care bărbații și femeile își exercită actualmente masculinitatea și feminitatea, creează o presiune socială importantă și răspândește pe larg inechitatea.
Potrivit abordării generale actuale care determină normele sociale și de gen, idealurile cu privire la masculinitate și feminitate se bazează pe o dominanță vădită a bărbaților. Bărbatul este capul familiei, cel care întreține familia și dominanța acestuia se bazează pe genul său. Femeile, pe de altă parte, sunt definite ca fiind ”pacificatoare”. Totodată, rolurile obiective deseori se schimbă: femeile sunt cele care întrețin familia și bărbații au grijă de cămin și copii. Prin urmare, disonanța cognitivă dintre exercitarea rolurilor și normele de gen existente intensifică frustrarea atât a bărbaților cât și a femeilor.
Prioritățile programului de granturi
Scopul acestui program de granturi este capacitarea organizațiilor societății civile care depun eforturi în vederea sporirii importanței paternității, promovării participării bărbaților în procesul de îngrijire a copiilor; promovarea repartizării egale a responsabilităților familiale de către bărbați şi femei.
Analiza normelor sociale aferente rolurilor de gen în Moldova, relevă faptul că schimbarea e posibilă, dacă va fi catalizată printr-o intervenție pe termen lung, care ar promova o schema nouă pentru rolurile de gen.
Astfel, propunerile de proiecte trebuie să se centreze atât pe bărbați, cât și pe femei pentru a evita consolidarea ipotezelor generale precum că programele ce țin de gen implică privarea de autoritate a bărbaților și trebuie să abordeze cauzele care stau la baza acestei probleme, așteptările empirice și normative și convingerile faptice, și nu consecințele. Aceasta urmează să utilizeze schimbările emergente în generațiile noi și să acționeze în vederea armonizării normelor juridice, sociale și morale.
Propunerile de proiect trebuie să conducă la realizarea obiectivelor și activităților incluse în Strategia de Comunicare pentru Schimbarea Socială și de Comportament: Primii Pași Necesari pentru a Preveni Violența Bazată pe Gen în Republica Moldova (CSSC). Strategia poate fi descărcată împreună cu acest anunț.
Proiectele propuse în cadrul concursului de granturi ar trebui să reprezinte o emanație a strategiei organizației care depune dosarul, să fie sustenabile și să conducă la schimbări pe termen lung în comunitățile unde se va lucra. Totodată, se va pune accentul pe crearea unor mecanisme durabile de sprijin cu implicare pe termen lung a autorităților publice locale și centrale, a instituțiilor de profil, prestatorilor de servicii dar și a comunității.
Evaluarea proiectului și decizia de selectare
Proiectele recepționate vor fi evaluate de către un grup independent de experți. Solicitanții și propunerile de proiect sunt evaluate în mod egal și echitabil, fiind apreciate în mod obiectiv și independent conform criteriilor de mai jos.
Criteriile de selecție a propunerilor de proiect
În cadrul procesului de evaluare se va ține cont de următoarele criterii cantitative și calitative:
1) Originalitatea și inovația propunerii;
2) Capacitatea organizației de implementare a activităților menționate;
3) Sustenabilitatea acțiunii;
4) Relevanța activității pentru comunitate;
5) Capacitatea proiectului depus de a spori gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la problemele abordate;
6) Capacitatea de a dezvolta relații multilaterale durabile și parteneriate, implicând cetățeni, ONG-uri și actorii publici și privați.
Bugetul
Suma maximă solicitată per proiect în cadrul acestui concurs de granturi nu va depăși:
- Maxim 60.000 USD cu intervenții de nivel național, inclusiv pot fi activități și la nivel local
- Maxim 15.000 USD pentru proiecte de nivel local.
O organizație poate depune doar un singur proiect în cadrul acest concurs de granturi.
Este încurajată identificarea surselor de cofinanțare, însă acest fapt nu va avea impact asupra procesului de selectare a proiectelor care vor fi finanțate.
Grantul va fi oferit în tranșe în dependență de progresul obținut în procesul de implementare al proiectului și angajamentele asumate la semnarea contractului de grant. Bugetul va conține informații clare despre modul în care vor fi cheltuite fondurile și o descifrare detaliată a cheltuielilor eligibile. Bugetul trebuie să prezinte costuri reale. Bugetul trebuie să corespundă activităților descrise în propunerea de proiect.
Durata și utilizarea resurselor financiare
Durata proiectului este stabilită de către organizațiile solicitante, dar nu va depăși 18 luni.
Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 15 octombrie 2019, ora 17:00.
Procedura de depunere a dosarului
Pentru a participa la concursul de granturi, organizațiile interesate vor depune la Fundația Est-Europeană dosarul care va conține următoarele documente:
1. Propunerea de proiect conform modelului tipizat al Fundației Est-Europene;
2. Bugetul proiectului în dolari SUA conform modelului tipizat al Fundației Est-Europene;
Ambele documente pot fi descărcate împreună cu acest anunț.
Fundația Est-Europeană își rezervă dreptul de a refuza acordarea de fonduri în cazul în care calitatea propunerilor depuse nu va corespunde criteriilor menționate mai sus și/sau cerințelor de selectare ale Fundației sau în cazul în care fondurile vor fi retrase de donator.
Adresă, informații de contact și prezentarea propunerilor
Întrebările referitoare la acest concurs de granturi pot fi trimise la adresa de e-mail concurs@eef.md cu subiectul „Întrebări Concurs de Granturi Abordarea violenței domestice” până la data de 10 octombrie 2019.
Propunerile de proiect vor fi trimise la următoarea adresă de e-mail: concurs@eef.md cu următorul text în titlul mesajului: „Concurs de Granturi Abordarea violenței domestice” până la data de 15 octombrie 2019, ora 17:00.
Nota bene!
Dosarele incomplete nu vor fi evaluate. Rezultatele concursului sunt definitive.
Acest site web a fost realizat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Suedia și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Guvernului Suediei sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.