Termenul limită pentru acest concurs a fost prelungit până pe data de 26 aprilie 2022.
În Februarie 2021, Fundația Est-Europeană a demarat proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)", finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.
Proiectul are scopul de a contribui la incluziunea și abilitarea tinerilor NEET (care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă) prin implicarea activă a societății civile. Proiectul este orientat spre o abordare tridimensională: advocacy pentru politici publice mai incluzive; implicarea OSC-urilor în elaborarea și implementarea serviciilor incluzive concentrate pe tinerii și tinerele NEET; implicarea activă a OSC-urilor în elaborarea și implementarea măsurilor pozitive orientate spre cei mai vulnerabili tineri NEET.
Scopul și prioritățile programului de granturi
Scopul acestui program de granturi este de a crea oportunități de angajare mai bune pentru tinerii NEET prin intermediul întreprinderilor sociale care vor fi gestionate de OSC.
Activități eligibile în cadrul acestui program de granturi
- Înființarea de întreprinderi sociale axate pe includerea tinerilor NEET în angajare sau în educație;
- Oferirea instruirii profesionale, instruirii în domeniul angajării sau a instruirii pentru abilități sociale în vederea facilitării integrării în câmpul muncii a tinerilor NEET;
- Fezabilitate din punct de vedere financiar;
- Asigurarea contribuției ne-monetare a cel puțin 20% din partea solicitantului sau din alte surse;
- Respectarea aspectului de protecție a mediului;
- Explorarea soluțiilor digitale, instrumentelor și inovațiilor;
- Implementarea proiectelor în orice regiune a ţării, inclusiv în Găgăuzia şi Transnistria.
Bugetul
Suma totală disponibilă pentru acest concurs de granturi este de 140 000 EUR. Suma maximă oferită per proiect nu va depăși 20 000 EUR. Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi, va fi minim de 12 de luni, dar nu va depăși 14 luni.
Solicitanți eligibili
Pentru a fi participanți eligibili, solicitanții trebuie:
a) să fie persoane juridice stabilite și înregistrate pe malul drept sau stâng al râului Nistru (de către autoritățile moldovenești sau de autoritățile de facto din regiunea transnistreană);
b) să fie organizații nonprofit (necomerciale);
c) să fie organizații ale societății civile de nivel local, de ex.: asociații obștești, fundații, organizații comunitare, instituții necomerciale.
d) să fie direct responsabili de pregătirea și gestionarea proiectului, fără a acționa ca intermediar.
e) să-și asume înregistrarea și certificarea unei întreprinderi sociale în primul an de implementare a proiectului, în condițiile legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi cu modificările şi completările ulterioare.
Durata proiectelor și utilizarea fondurilor
Durata minimă a proiectului este de 12 de luni, iar durată maximă a proiectului nu va depăși 14 luni.
Resursele financiare primite în rezultatul semnării Contractului de grant trebuie să fie utilizate conform activităților și bugetelor proiectelor aprobate și nu pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor instituționale/administrative ale organizației ce nu țin nemijlocit de proiect. Granturile nu trebuie să fie folosite ca ajutor financiar pentru organizația beneficiară și personalul acesteia și/sau plata datoriilor.
Bugetul de administrare a proiectului și bugetul direct de administrare și implementare a afacerii trebuie să fie rezonabil și echilibrat.
Bugetul va fi elaborat și prezentat în EURO, respectând modelul anexat.
Prezentarea propunerilor de proiect
Pentru a participa la concurs, solicitanții vor depune un dosar de aplicare care va conține următoarele documente:
1. Formularul de aplicare al Fundației Est-Europene;
2. Bugetul solicitat în baza formularului Fundației Est-Europene;
3. Planul de afaceri completat conform formularului inclusiv previziunile financiare si fluxul mijloacelor bănești planificat;
4. CV-ul persoanelor cheie implicate in administrarea întreprinderii sociale;
5. Scrisoare de susținere din partea administrației publice locale (dacă este cazul) cu indicarea suportului concret pe care administrația sau alte entități active în serviciul public îl va oferi;
6. În cazul când există surse terțe de cofinanțare a proiectului depus, se va anexa și o scrisoare de confirmare din partea respectivului finanțator;
7. Situația de profit și pierdere pentru întreprinderile existente;
8. Fișa cu date generale ale întreprinderii pentru întreprinderile create deja;
9. Alte documente și informații considerate necesare pentru a lua o decizie cu privire la proiectul depus (rezultatele proiectelor anterioare, imagini, clipuri video, broșuri, etc.)
Fundația Est-Europeană își rezervă dreptul de a refuza acordarea de fonduri în cazul în care calitatea propunerilor depuse nu va corespunde criteriilor menționate mai sus și/sau cerințelor de selectare ale Fundației sau în cazul în care fondurile vor fi retrase de donator.
Fundația Est-Europeană își rezervă dreptul de a ține cont în cadrul selectării organizațiilor câștigătoare de reprezentarea geografică echitabilă a proiectelor susținute.
Adresa, informația de contact și depunerea propunerilor de proiect:
Propunerile de proiect cu subiectul „Concurs de granturi antreprenoriat social tineri NEET” vor fi transmise prin e-mail la adresa concurs@eef.md
Data limită de depunere a propunerilor de proiect este 26 aprilie 2022.
Atenție! Propunerile incomplete nu vor fi evaluate. Propunerile și materialele primite nu vor fi returnate. Este necesar respectarea formatului original a documentelor atasate la anunt (Word / Excel). Nu vor fi acceptate documentele PDF sau link-uri Google docs.
Acest site web a fost realizat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Suedia și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Guvernului Suediei sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.