Română      English      Русский
Prima pagină  »  Noutăți  »  Blog
Blog
Silvia Bicenco: „Sunt mândră de ONG-uri că nu se lasă influențate negativ de criza politică din țară“
Publicat: 28.09.2015   

Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene susține că ONG-urile moldovenești sunt tot mai active în proiectele de dezvoltare comunitară și că-și dorește o participare activă la CIVIC FEST din partea organizațiilor internaționale.

Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar?

De două săptămâni implementez, în calitate de absolvent al Programului de Masterat Muskie, finanțat de către Departamentul de Stat al SUA Proiectul “Dezvoltă liderul din tine”, un proiect pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani. Proiectul constă în livrarea trainingurilor de leadership tinerilor, oferirea cărților de suport elevilor și profesorilor și posterelor motivaționale. Proiectul îl implementez împreună cu o colegă absolventă a aceluiași Program și tot efortul nostru în cadrul acestui proiect este absolut voluntar.

Care este cel mai important proiect pe care l-ați realizat în acest an împreună cu organizația pe care o reprezentați?

Proiectul ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

Acțiunea are scopul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor socio-economice pentru cetățenii din Georgia și Moldova prin susținerea convergenței transparente la politicile UE în domeniul sanitar și fitosanitar (SFS). În cadrul inițiativei se vor depune eforturi pentru a spori înțelegerea de către părțile interesate a necesității aderării la standardele sanitare și fitosanitare și pentru a contribui la îmbunătățirea legislației privind securitatea alimentară în ambele țări.

Care sunt acțiunile desfășurate de ONG-uri în care ați observat o implicare comunitară substanțială, în Republica Moldova?

De exemplu în cadrul proiectului sus-menționat pe care îl gestionez, la Cahul datorită eforturilor Centrului de Asistență a Consumatorului creat în baza ONG-ului Contact Cahul în parteneriat cu Primăria or. Cahul a fost lichidată Piața stradală, care activa în condiții deloc sanitare. 

Considerați că evenimentele politice din ultimul an afectează implicarea societății civile în acțiunile de dezvoltare comunitară? Vă rog să argumentați răspunsul Dumneavoastră.

Bineînțeles că politicul afectează implicarea societății civile, ca și pe orice persoană din societate. Oricum, sunt mândră de organizațiile neguvernamentale că nu se lasă influențate negativ de criza politică din țară, ba din contra devin și mai active în soluționarea numeroaselor probleme comunitare.

În ultima vreme am asistat la implicarea tot mai substanțială a femeilor în procesul decizional și medii accesibile până recent doar bărbaților. Care sunt următorii pași pe care-i avem de făcut astfel încât să promovăm cu maxim de eficiență egalitatea de șanse în bază de gen?

 

Mai multă atenție ar trebui acordată tinerelor adolescente, care în scurt timp vor ajunge în poziții de luare a deciziilor pentru ele însele, familiile lor și pentru țara lor. De exemplu, același training de leadership despre care am vorbit anterior vine să impulsioneze și să încurajeze tinerele fete ca să devină lideri în societate și să se implice mai mult în luarea deciziilor.

Ce țară europeană ar putea servi Moldovei un exemplu accesibil de urmat, din perspectiva egalității de șanse în bază de gen?

Suedia. Chiar recent m-am întors de acolo și am rămas impresionată de numărul de femei șoferițe de autocare, trenuri dar și savante, ambasadoare și ministre. În această ordine de idei, este de admirat faptul că succesiv Ambasadori în Moldova din partea Suediei sunt desemnate femei.

Vă rog să numiți trei proiecte de securitate alimentara din Moldova, care vă inspiră?

Nu sunt trei proiecte separate în acest domeniu, dar sunt trei Centre de Asistență a Consumatorului  (CAS), care le-am creat cu suportul ONG-urilor în orașele Cahul, Bălți, Chișinău, în cadrul Proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană“. Reprezentanții ONG-urilor care activează în cadrul CAS-urilor oferă suport, consiliere și ghidează consumatorii care se adresează cu diverse reclamații referitoare la produse alterate, expirate etc. Pe lângă CAS-uri activează și o echipă de juriști, care oferă consultații gratuite consumatorilor la cererea acestora. De asemenea, o echipă de monitori se deplasează la unitățile comerciale în baza plângerilor consumatorilor pentru a preleva probe și analize de laborator. Mai multe detalii despre proiecte, găsiți pe portalul www.alegesanatos.md.

Care sunt cele mai importante probleme și soluții pentru asigurarea securității alimentare în Moldova?

Cu soluțiile este mai complicat. Din acest motiv există și proiectul, pentru a cataliza un proces mai activ de participare a consumatorilor. Astfel dorim să alertăm și agențiile naționale din acest domeniu, cu privire la identificarea soluțiilor privind asigurarea securității alimentare.

Probleme sunt foarte multe: condiții necorespunzătoare de păstrare a produselor, comercializarea produselor alterate sau expirate, volumul de glazură pe produsele înghețate. Deseori plătim pentru apă înghețată și nu pentru carne sau pește. De asemenea, o altă problemă este etichetarea necorespunzătoare. Pe lângă faptul că textul de pe etichetă este foarte mărunt, acesta nici nu indică conținutul deplin al produsului.

Vă rog să comentați utilitatea evenimentului anual Civic Fest pentru ONG-urile din țară, dar și pentru societatea civilă.

Mereu salut astfel de evenimente, deoarece oferă spațiu sectorului neguvernamental din țară pentru a-și împărtăși ideile, succesele și obstacolele. Ar fi minunat ca reprezentanții administrației publice să participe la toate panelurile de discuții, atelierele din cadrul activității și să audă vocea ONG-urilor. Astfel, participarea lor nu se va rezuma doar la Deschiderea și Încheierea evenimentului. Doar ascultând și comunicând cu sectorul nonprofit, autoritățile publice se vor convinge  că ONG-urile pot fi de ajutor în soluționarea numeroaselor probleme din societate și in niciun caz nu concurează cu sectorul guvernamental. Mă bucur mult că Fundația Est-Europeană susține asemenea activități.

 

Ce vă doriți să vedeți nou la edițiile viitoare ale Civic Fest?

Aș dori să văd  un interes și o participarea activă din partea ONG-urilor internaționale. Aceasta ar asigura un flux de idei și de soluții la problemele existente și împărtășirea de bune practici din diverse domenii.

 

 
Alte Blog

Publicat: 16.11.2016   
Cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale pentru Antreprenoriat Social este organizată de Asociația Obștească „Eco-Răzeni", în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, Fundația Est-Europeană, Reprezentanța IM Swedish Development Partner și Atașatul pentru Muncă, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului al Ambasadei Austriei la Chișinău. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.10.2016   
Joi, 29 septembrie, a fost organizată recepția lucrărilor privind conectarea apeductului zonei Gîrlea la o sursă de apă potabilă de calitate pentru 195 de gospodării. Acest proiect este implementat de către Asociația Obștească Alternativa cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor de Externe al Danemarcei/DANIDA și Primăria Costești Citeşte mai mult...
Publicat: 29.06.2016   
În vederea dezvoltării și consolidării rețelei naționale YouthBank Moldova, Fundația Est Europeană a organizat Școala de vară YouthBank 2016, ediția a 3-a pentru aproximativ 100 de membri ai echipelor locale și coordonatori din cadrul programului ”Fondul pentru Tineri” scopul fiind în sporirea participării tinerilor la luarea deciziilor și mobilizarea resurselor pentru adresarea necesităților tinerilor și a comunităților. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2015   
Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar? Am participat la Caravana Auto pentru Informare Europeană. Împreună cu mai mulți colegi, reprezentanți ai societății civile, membri ai Platformei Civice „Pentru Europa”, am mers într-un tur auto cu mașina personală din Chișinău până la Bălți pentru a vorbi cu oamenii din mai multe localități despre Uniunea Europeană. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2015   
Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene ne-a vorbit despre Fondul pentru Tineri Moldova, precum și despre rolul determinant al autorităților locale în dezvoltarea de proiecte comunitare durabile. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.09.2015   
Se implică în acțiuni de voluntariat de la 14 ani, face parte din Organizația Mondială a Scouților, și coordonează lansarea proiectelor de antreprenoriat social. Fă cunoștință cu coordonatorul de programe al Fundației Est-Europene, Alexandru Coica, pentru care emoțiile oamenilor care-și văd copiii acceptați de societate și câmpul muncii sunt cu mult mai valoroase decât veniturile startup-urilor sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.06.2015   
În perioada 13 mai - 12 august 2015, Asociația Obștească “Femeia Modernă” din Orhei, implementează proiectul “Comunități rurale prospere cu femei la putere” în raioanele Orhei, Şoldăneşti, Rezina. Proiectul este susținut de Programul “Femei în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2015   
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, între care şi Suedia, au transmis recent Guvernului de la Chişinău un set de recomandări numit diplomatic „Note informative”. Se precizează că ar fi nişte „opinii şi recomandări” pe care Guvernul „le-ar putea utiliza în măsura în care le consideră utile şi relevante”. În capul listei se regăsesc lupta împotriva corupţiei, continuarea reformei justiţiei şi asigurarea unui sector bancar bine reglementat. Sunt aceste recomandări şi de neocolit? Un interviu pe această temă cu Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.01.2015   
De patru ani, la Chişinău, a fost înfiinţată Ambasada Suediei. Excelenţa Sa, Ingrid Tersman, este prima ambasadoare care, în toţi aceşti ani, a construit relaţii bune şi punţi trainice între ţările noastre. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.01.2015   
Ministerul de Externe al Estoniei a lansat competiția pentru proiectele de cooperare 2014-2015. Pentru perioada 2011/2015, Estonia a plasat Republica Moldova în lista statelor prioritare pentru asistența externă, prin mecanismul Cooperare pentru Dezvoltare, administrat de Ministerul de Externe al Estoniei. Astfel, autoritătile publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale și alte entităti din R.Moldova au posibilitatea aplicării pentru proiecte bilaterale, în parteneriat cu entități estoniene, cu impact direct în R.Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.01.2015   
Începând cu data de 10 decembrie 2014, la Oxentea, Dubăsari, a fost lansată oficial afacerea “Aburaş”. Este una dintre puţinele întreprinderi sociale din Republica Moldova, care sunt concepute pentru a utiliza profitul în scopuri sociale sau caritabile. Cantina socială a fost lansată în cadrul proiectului “Valorificăm potenţialul antreprenorial local şi ne dezvoltăm”, realizat de Clubul Femeilor “Inspiraţie” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.11.2014   
Află ce rezultate are proiectul „Întreprinderea socială „Floare de cireş” S.R.L. – mecanism de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni” realizat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Fac afaceri, dar nu urmăresc doar să obţină profit. (Reportaj realizat de Eugenia Pogor, Radio Europa Liberă) Citeşte mai mult...
Publicat: 16.10.2014   
Președintele Fundației Est-Europene vine în studioul UNIMEDIA la emisiunea Alb&Negru, moderată de Elena Robu. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2014   
Niciun concurent electoral din cei 15 care şi-au depus dosarele la Comisia Electorală Centrală nu are o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Şase partide au o reprezentare a femeilor de peste 30%, iar la 2 partide ponderea femeilor depăşeşte 40%. În celelalte cazuri reprezentarea este mai joasă. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2014   
Fundația Est-Europeană, împreună cu partenerii săi, European Partnership for Democracy din Belgia și Club de Madrid din Spania, organizează un dialog public dintre 3 foști Președinți de țară și studenții Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova. Citeşte mai mult...

Str. 31 August 1989, 98, etaj 3
Chişnău, MD-2004, Republica Moldova
Telefon:  +373 22 235343
Numărul de fax:  +373 22 542338

 


Acest site web a fost realizat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Suedia și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Guvernului Suediei sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

© 2024 Fundaţia Est-Europeană   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS