Română      English      Русский
Prima pagină  »  Noutăți  »  Blog
Blog
Mariana Buruiană, Fundația Est-Europeană: „Când tinerii se implică, comunitatea se dezvoltă“
Publicat: 29.09.2015   

Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene ne-a vorbit despre Fondul pentru Tineri Moldova, precum și despre rolul determinant al autorităților locale în dezvoltarea de proiecte comunitare durabile.

Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar.

A fost o activitate de instruire a unui grup de tineri în domeniul dezvoltării comunitare și managementul proiectelor comunitare. M-am bucurat mult că inițiativa a venit din partea lor și de fiecare dată când voi fi invitată, voi accepta cu cea mai mare plăcere. Personal, pornesc în fiecare zi de viață cu gândul că pot contribui la un viitor mai bun, iar activitățile de voluntariat reprezintă mijloace propice ca s-o fac.

Care este cel mai important proiect pe care l-ați realizat în acest an împreună cu organizația pe care o reprezentați?

Sunt multe proiecte importante realizate sau în proces de implementare de către organizațiile non-guvernamentale locale și naționale cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele partenerilor externi. Dar dacă e să menționez un proiect pe care îl coordonez, acesta ar fi Fondul pentru Tineri Moldova, care este proiectul meu de suflet până acum, fiindcă implică tineri și comunități care se conjugă cu verbul dezvoltare. Începînd cu anul 2010, Fundația Est-Europeană a creat opt Fonduri ale Tinerilor care implicit înseamnă peste 150 de proiecte comunitare implementate, 100 de istorii de succes, 5.000 de tineri implicați, soluții identificate și probleme soluționate și potențial uman valorificat.

Care sunt acțiunile desfășurate de ONG-uri în care ați observat o implicare comunitară substanțială, în Republica Moldova?

Implicarea comunitară începe de la atitudinea responsabilă pentru ceea ce se întâmplă în jurul tău. Aceasta n-are vârstă și nici număr fix de participanți. Un singur om poate mobiliza o întreagă comunitate în jurul unei inițiative de interes comun, iar o comunitate poate amplifica schimbările pozitive într-o societate. Rolul ONG-urilor este unul foarte important în crearea unui mediu propice pentru participare cetățenească și creşterea puterii unei comunităţi de a contribui la schimbare.

Sunt numeroase exemple care pot fi prezentate drept bune practici în implicarea comunitară substanțială, ca de exemplu diverse campanii ecologice de salvare a râurilor, spațiiilor verzi, amenajarea parcurilor, reabilitarea spațiilor culturale și istorice  dar și altele. Acum mă gândesc că ar fi excelent să le avem prezentate ca istorii de success într-un Ghid de mobilizare comunitară.

Cât de importantă este implicarea tinerilor în acțiunile de dezvoltare comunitară? Vă rog să argumentați răspunsul Dumneavoastră.

Participarea tinerilor este importantă atât pentru dezvoltarea comunitară, cât și pentru dezvoltarea personală a tinerilor. Și această interdependență trebuie promovată la maximum pentru a dezvolta un curent al participării tinerilor la viața social-economică dar și a-i motiva pe tineri să se implice cât mai mult pentru a-și crește potențialul.

Când tinerii se implică, comunitatea se dezvoltă. Acest lucru este deja demonstrat prin exempleâ multiple prin intermediul proiectelor și activităților implementate de către tineri. Și atunci când autoritățile locale vor conștientiza pe deplin cât de importantă este această participare pentru viitorului unei comunități, dar și progresul unei societăți, tinerii nu vor mai spune că nu au cum, cu ce și unde să-și petreacă eficient timpul liber.

Care sunt următorii pași pe care-i avem de făcut astfel încât să promovăm cu maxim de eficiență egalitatea de șanse în bază de gen cu implicarea tinerilor?

Dacă e să vorbim despre pași, atunci aleatoriu aceștia ar fi:

-          includerea subiectelor legate de egalitatea de șanse în bază gen în curricula învățământului preuniversitar;

-          susținerea proiectelor, activităților, campaniilor concrete  cu accent pe principiile drepturilor omului de egalitate, non-discriminare, transparenţă, participare și responsabilitate;

-          promovarea constantă a exemplelor și istoriilor de succes.

Vă rog să numiți trei proiecte de implicare a tinerilor din Moldova, care vă inspiră.

Îmi place să spun că fiecare proiect realizat de către tineri este un pas către un viitor. Mai presus de orice, proiectele cu tineri și pentru tineri în sine sunt dovada vie că se poate și că avem cu ce.

Ceea ce mă ispiră este încrederea și entuziasmul lor că pot genera schimbarea în viața societății și astfel modifică substanțial atmosfera din jur.

Care sunt cele mai importante probleme și soluții pentru asigurarea unei participări mai active a tinerilor în toate domeniile social-politice în Moldova?

Probleme și soluții, veșnice motive de discuții și analize. Totul începe de la priorități și atitudini după care apar responsabilitățile și angajamentele. Eu zic că noi avem o participare activă a tinerilor, care trebuie susținută și pe alocuri sporită. Diferențele sunt la nivel de orașe și sate. Și dacă noi avem un cadrul legal satisfăcător privind asigurarea participării active a tinerilor, atunci la nivel de implementare și realizări sunt încă lipsuri. De obicei totul se rezumă la resurse financiare, pe când adesea cheile la probleme se află în anumite oficii și la anumiți oameni, care nu trebuie să facă mai mult decât să încurajeze, să aibă încredere și să ofere spațiul oportun de participare tinerilor. Pentru a sădi semințe, mai întâi este nevoie de un pământ fertil.

Vă rog să comentați utilitatea evenimentului anual Civic Fest pentru ONG-urile din țară, dar și pentru societatea civilă.

Efortul, dedicarea, munca depusă, rezultatele atinse de către societatea civilă sunt elementele de substanță ale evenimentului. Civic Fest vine să ofere odată în an tribuna și arena organizațiilor non-guvernamentele active pentru a-și împărtăși experiențele, rezultatele, provocările și dezideratele de viitor. Or, o societate civilă activă și inteligentă cu organizații și cetățeni care-și conjugă forțele pentru soluționarea democratica a problemelor poate contribui la progresul unei națiuni.

Ce vă doriți să vedeți nou la edițiile viitoare ale Civic Fest?

Cea mai mare satisfacție pe care o am de la evenimente este unitatea pe care o văd între oameni valoroși, care sunt preocupați să găsească soluții. Unii au deja și soluții la problemele existente, care stagnează anumite procese de dezvoltare.

Vreau să văd cât mai mulți oameni și organizații valoroase atât locale cât și internaționale, care contribuie la binele, pacea și progresul comun. Și de ce nu, Civic Fist să devină un eveniment de talie internațională.
Alte Blog

Publicat: 16.11.2016   
Cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale pentru Antreprenoriat Social este organizată de Asociația Obștească „Eco-Răzeni", în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, Fundația Est-Europeană, Reprezentanța IM Swedish Development Partner și Atașatul pentru Muncă, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului al Ambasadei Austriei la Chișinău. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.10.2016   
Joi, 29 septembrie, a fost organizată recepția lucrărilor privind conectarea apeductului zonei Gîrlea la o sursă de apă potabilă de calitate pentru 195 de gospodării. Acest proiect este implementat de către Asociația Obștească Alternativa cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor de Externe al Danemarcei/DANIDA și Primăria Costești Citeşte mai mult...
Publicat: 29.06.2016   
În vederea dezvoltării și consolidării rețelei naționale YouthBank Moldova, Fundația Est Europeană a organizat Școala de vară YouthBank 2016, ediția a 3-a pentru aproximativ 100 de membri ai echipelor locale și coordonatori din cadrul programului ”Fondul pentru Tineri” scopul fiind în sporirea participării tinerilor la luarea deciziilor și mobilizarea resurselor pentru adresarea necesităților tinerilor și a comunităților. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2015   
Vă rog să ne spuneți în ce a constat cea mai recentă acțiune la care ați participat în calitate de voluntar? Am participat la Caravana Auto pentru Informare Europeană. Împreună cu mai mulți colegi, reprezentanți ai societății civile, membri ai Platformei Civice „Pentru Europa”, am mers într-un tur auto cu mașina personală din Chișinău până la Bălți pentru a vorbi cu oamenii din mai multe localități despre Uniunea Europeană. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.09.2015   
Se implică în acțiuni de voluntariat de la 14 ani, face parte din Organizația Mondială a Scouților, și coordonează lansarea proiectelor de antreprenoriat social. Fă cunoștință cu coordonatorul de programe al Fundației Est-Europene, Alexandru Coica, pentru care emoțiile oamenilor care-și văd copiii acceptați de societate și câmpul muncii sunt cu mult mai valoroase decât veniturile startup-urilor sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.09.2015   
Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene susține că ONG-urile moldovenești sunt tot mai active în proiectele de dezvoltare comunitară și că-și dorește o participare activă la CIVIC FEST din partea organizațiilor internaționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.06.2015   
În perioada 13 mai - 12 august 2015, Asociația Obștească “Femeia Modernă” din Orhei, implementează proiectul “Comunități rurale prospere cu femei la putere” în raioanele Orhei, Şoldăneşti, Rezina. Proiectul este susținut de Programul “Femei în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2015   
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, între care şi Suedia, au transmis recent Guvernului de la Chişinău un set de recomandări numit diplomatic „Note informative”. Se precizează că ar fi nişte „opinii şi recomandări” pe care Guvernul „le-ar putea utiliza în măsura în care le consideră utile şi relevante”. În capul listei se regăsesc lupta împotriva corupţiei, continuarea reformei justiţiei şi asigurarea unui sector bancar bine reglementat. Sunt aceste recomandări şi de neocolit? Un interviu pe această temă cu Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.01.2015   
De patru ani, la Chişinău, a fost înfiinţată Ambasada Suediei. Excelenţa Sa, Ingrid Tersman, este prima ambasadoare care, în toţi aceşti ani, a construit relaţii bune şi punţi trainice între ţările noastre. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.01.2015   
Ministerul de Externe al Estoniei a lansat competiția pentru proiectele de cooperare 2014-2015. Pentru perioada 2011/2015, Estonia a plasat Republica Moldova în lista statelor prioritare pentru asistența externă, prin mecanismul Cooperare pentru Dezvoltare, administrat de Ministerul de Externe al Estoniei. Astfel, autoritătile publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale și alte entităti din R.Moldova au posibilitatea aplicării pentru proiecte bilaterale, în parteneriat cu entități estoniene, cu impact direct în R.Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.01.2015   
Începând cu data de 10 decembrie 2014, la Oxentea, Dubăsari, a fost lansată oficial afacerea “Aburaş”. Este una dintre puţinele întreprinderi sociale din Republica Moldova, care sunt concepute pentru a utiliza profitul în scopuri sociale sau caritabile. Cantina socială a fost lansată în cadrul proiectului “Valorificăm potenţialul antreprenorial local şi ne dezvoltăm”, realizat de Clubul Femeilor “Inspiraţie” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.11.2014   
Află ce rezultate are proiectul „Întreprinderea socială „Floare de cireş” S.R.L. – mecanism de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni” realizat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Fac afaceri, dar nu urmăresc doar să obţină profit. (Reportaj realizat de Eugenia Pogor, Radio Europa Liberă) Citeşte mai mult...
Publicat: 16.10.2014   
Președintele Fundației Est-Europene vine în studioul UNIMEDIA la emisiunea Alb&Negru, moderată de Elena Robu. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2014   
Niciun concurent electoral din cei 15 care şi-au depus dosarele la Comisia Electorală Centrală nu are o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Şase partide au o reprezentare a femeilor de peste 30%, iar la 2 partide ponderea femeilor depăşeşte 40%. În celelalte cazuri reprezentarea este mai joasă. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2014   
Fundația Est-Europeană, împreună cu partenerii săi, European Partnership for Democracy din Belgia și Club de Madrid din Spania, organizează un dialog public dintre 3 foști Președinți de țară și studenții Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova. Citeşte mai mult...

Str. 31 August 1989, 98, etaj 3
Chişnău, MD-2004, Republica Moldova
Telefon:  +373 22 235343
Numărul de fax:  +373 22 542338

 


Acest site web a fost realizat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Suedia și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Guvernului Suediei sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

© 2024 Fundaţia Est-Europeană   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS